Flexibilisering van de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert in hoog tempo. De recente ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben deze veranderingen ook nog eens in een stroomversnelling gebracht. Omdat de toekomst van de arbeidsmarkt nog onzeker is, kan het dus geen kwaad om alvast over dit onderwerp na te denken en de mogelijke consequenties in kaart te brengen. Bij dotConnect merken we al twee ontwikkelingen op, met zeer interessante mogelijkheden voor werkgever én werknemer!

Waar een paar generaties terug het nog een ‘eer’ was om je hele werkzame leven loyaal te zijn aan één bepaalde werkgever, is het de afgelopen decennia al volledig geaccepteerd om na +/- 3 à 5 jaar van baan te switchen. Hierdoor is de toegevoegde waarde van een persoon voor een bedrijf aanmerkelijk hoger, en ontwikkelt de werknemer zich ook continu door. En dat resulteert uiteraard in een merkbaar hogere arbeidsvreugde.

De parttime Specialist
Als de schijn ons niet bedriegt, gaat deze ontwikkeling zich de komende jaren voortzettenen. Daardoor zal de arbeidsmarkt zich op die manier nog verder flexibiliseren. Want waarom zou je als ‘specialist’ je kwaliteiten maar voor één werkgever inzetten, terwijl je dat tegelijkertijd voor meerdere kunt doen? Werken voor minimaal twee en soms zelfs drie werkgevers gaat tot de mogelijkheden behoren. In Amerika bijvoorbeeld is deze ontwikkeling al een tijdje gaande. We brengen de voordelen en nadelen alvast in kaart. De voordelen voor zowel de bedrijven als de kandidaten zijn namelijk legio. Geïnteresseerd geraakt in dit onderwerp? Lees dan gerust hier verder.

Flexpools
Naast de opkomst van de parttime specialist, zien we bij dotConnect ook al een geruime periode de toenemende interesse voor de inzet van flexpools. Zowel vanuit de opdrachtgevers als de interim professionals. Voor de opdrachtgever is het fijn en wenselijk om een betrouwbare back-up te hebben voor onvoorziene situaties en deze al zorgvuldig te organiseren als het nog ‘mooi weer’ is. En dus niet op het laatste moment, als het eigenlijk al te laat is.

De interim professional heeft andere motieven. Die vindt het leuk en leerzaam om op deze wijze kennis te maken met nieuwe bedrijven en/of branches. En daarnaast zijn flexpools grotendeels vrijblijvend. Er is geen harde verplichting om direct in de trein of auto te springen als de opdrachtgever zich meldt. Daarom zijn het ook pools, om de aanvragen te spreiden en meer kans te maken op snelle beschikbaarheid.

Alles bij elkaar zijn dit erg interessante ontwikkelingen. Het zijn ontwikkelingen waarbij wij keer op keer constateren dat het zoeken naar tailor-made oplossingen voor onze opdrachtgevers, ons altijd weer bij erg goede kandidaten brengt die daar voor de volle 100% op aansluiten.

 

 

Share This