vrijdag 8 juli 2016

ZZP'ers zijn nooit ziek

Ziek worden is niet het eerste waar zzp'ers aan denken als ze lekker aan het werk zijn. Ze zijn toch ook nooit ziek? Zo lijkt het tenminste als je naar de cijfers kijkt. Maar een kwart van de 800.000 zzp'ers is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Zzp'er blijken toch gewone mensen. Ze vinden een verzekering van een paar honderd euro per maand gewoon te duur en hopen er maar op dat hun armen niet breken, of geen ernstige ziekte krijgen. Want rest er geen ander vangnet dan de eigen spaarpot of je eigen arbeidsonsgeschiktheidsverzekering bij elkaar crowdfunden. Zoals vorig jaar de vrienden van Lars de Beer moesten doen, nadat deze een dwarslaesie opliep na een mountainbiketocht op Texel.

Er zijn alternatieven voor die heel dure verzekering. We noemen er hier vier:

Broodfonds
Met een groep van 35 à 50 ondernemers spaar je iedere maand een bedrag van 33 tot 120 euro. Wordt iemand ziek, dan krijgt hij van iedere deelnemer een belastingvrij bedrag op de rekening gestort totdat hij beter is geworden. In een broodfonds zorg je dus financieel voor jezelf en anderen bij ziekte. De methode is onder zzp'ers steeds populairder: in vijf jaar tijd groeide het aantal broodfondsdeelnemers van 500 naar negenduizend.

Combineren
Een broodfonds-uitkering duurt maximaal twee jaar. Wie zichzelf langer wil verzekeren kan voor na die twee jaar alsnog een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Door die lange wachttijd valt de premie voor deze AOV te overzien.

Vrijwillig verzekerd
Wie eerst in loondienst is geweest en daarna als zelfstandige begint, kan de premie voor de WIA gewoon laten doorlopen. Niet voor iedereen weggelegd deze zogenaamde vrijwillige WIA-verzekering. Deze moet maximaal dertien weken na de beëindiging van het dienstverband worden afgesloten.

Misschien is zo'n verzekering ook niet echt nodig
Een flinke buffer op de spaarrekening, of een partner die werkt? Reken uit of er nog genoeg geld is hebt om de hypotheek te betalen als jouw inkomen wegvalt. Is het antwoord 'ja', dan is een AOV inderdaad misschien niet echt nodig. Of verzeker een kleiner bedrag; wat je minimaal nodig hebt om rond te komen.

Terug