De kracht van intrinsieke motivatie

dotConnect heeft al jaren een aantal prachtige Nederlandse ngo’s op haar klantenlijst staan. En dat heeft ertoe geleid dat we steeds beter zijn gaan begrijpen welke personen goed bij hen passen en wanneer een kandidaat het beste aansluit bij de specifieke behoefte die ze hebben. En dat zijn niet altijd de honderd procent matchende CV’s! Vandaar de vraag: heb je als bedrijf of organisatie meer aan iemand wiens ervaring perfect bij het functieprofiel past of aan iemand die intrinsiek zéér gemotiveerd is?

Hoewel er over dit onderwerp in het verleden al veel gezegd en geschreven is, lijkt in de dagelijkse praktijk nauwelijks sprake te zijn van een toenemende mate van bewustwording rondom dit thema. Nog steeds merken we een neiging bij bedrijven om bij een vrijkomende positie een dekseltje te zoeken dat precies op het bestaande potje pas. Dit is uiteraard verklaarbaar, maar hiermee doen organisaties zichzelf vaak ook tekort.

Het ‘ideale plaatje’
Op deze manier worden jaarlijks een heel groot aantal CV’s van zéér talentvolle, gemotiveerde en vakinhoudelijk ijzersterke kandidaten achteloos opzij geschoven. Omdat deze kandidaten een paar jaar (te lang?) in een bepaalde branche hebben gewerkt of wat ouder zijn dan het ‘ideale plaatje’, redden ze het vaak niet bij sollicitaties. En dat vinden wij doodzonde!

Omdat het ons vak is lezen wij de motivatiebrieven en CV’s tussen de regels door. Op die manier krijgen we een beter beeld van wat iemand specifiek voor een organisatie zou kunnen betekenen. En vinden we ‘pareltjes’ die het op eigen kracht misschien niet zouden redden bij sollicitaties op vacatures waarbij hun CV niet optimaal aansluit. Mede dankzij onze motivatie mogen deze kandidaten soms wél op gesprek, hulde trouwens voor de betreffende opdrachtgevers. En leidt dit met enige regelmaat tot een prachtige match en een langdurige en inspirerende samenwerking.

Intrinsieke motivatie
Een mooi voorbeeld hiervan is Monique. Ze had in ruim twintig jaar een fraai CV opgebouwd in de marketing & communicatie. Maar tegelijkertijd was ze door omstandigheden al een aanzienlijke tijd niet meer op de arbeidsmarkt actief geweest. Monique wilde erg graag een mooie nieuwe start maken. Omdat het vakgebied in al die jaren niet had stilgestaan, bleek herintreden op het juiste niveau best lastig voor Monique. Gelukkig meldde ze zich bij dotConnect!
Want naast haar vakinhoudelijke kwaliteiten scoorde ze een dubbele plus qua intrinsieke motivatie. In dit specifieke geval om bij een ngo aan de slag te gaan.

“Nadat ik zeven jaar niet actief was op de arbeidsmarkt, bleek de wereld van mijn vakgebied erg veranderd”, zo vertelt Monique. “Er werd gewerkt met nieuwe programma’s, nieuwe software en de invloed van sociale media op het vak was enorm geworden. Ik wilde mijzelf alle aspecten van die veranderde wereld weer eigen maken in een uitvoerende functie. Maar bij drie opeenvolgende sollicitaties hoorde ik dat mijn CV te zwaar was voor een uitvoerende functie en ik mij snel zou gaan vervelen, of dat ik juist te licht was voor een leidinggevende functie omdat ik zo lang weg ben geweest. Toen heb ik het over een andere boeg gegooid en heb ik contact gezocht met dotConnect.”

Feeling
“Eigenlijk kwam Paul van Beukering al snel met een interessante optie: het Nederlandse Rode Kruis. Hij zei er wel bij dat mijn CV door mijn lange ervaring niet echt paste bij profiel van deze uitvoerende functie, maar dat hij het toch graag wilde proberen. Hij zag dat ik geschikt was voor deze functie en heeft zich met passie en overtuiging voor ingezet dat ik op gesprek mocht komen. Mede door zijn inzet en enthousiasme kwam ik uiteindelijk dus toch bij het Nederlandse Rode Kruis terecht!”

“Oorspronkelijk verving ik een collega met zwangerschapsverlof, inmiddels heb ik sinds april 2019 aansluitend drie mensen tijdelijk mogen vervangen binnen het team Communicatie. Ik zit hier dan ook goed; het team is een sociale en professionele club met mensen die mij snel opnamen en waarvan ik veel geleerd heb. De werkomgeving is voor mij altijd belangrijker dan de functie. Ik vind het belangrijk dat ik feeling heb met de organisatie en dat ik met plezier kan werken vanuit het gezamenlijke doel. Dat is hier echt zo.”

“Terwijl ik toch meer de senior ben, zit ik dus enorm op mijn plek. Ik blijf zeker tot 2021 bij het Rode Kruis, wellicht zelfs iets langer. Ik heb wel al tegen mijzelf gezegd dat ik hierna weer voor een wat meer strategische functie ga, waarbij ik een team kan aansturen en enthousiasmeren. Maar wat mij bijblijft, is dat ik enorm geluk heb gehad met het Rode Kruis en de hulp van Paul van Beukering en dotConnect; zij waren degenen die in mij geloofden en daar prijs ik mijzelf gelukkig mee!”

Belangrijke pion
Monique kwam, zag en overwon. En nu is ze alweer geruime tijd een belangrijke pion op de CC-afdeling van het Nederlandse Rode Kruis. Het mes sneed aan twee kanten: het Rode Kruis kon op deze manier een echte ‘senior’ plaatsen met alle bijkomende voordelen van dien. En Monique kreeg de kans om weer lekker in het arbeidsproces op te starten en direct veel extra toegevoegde waarde te bieden. Zo blijkt wederom dat de ideale match niet altijd in de perfect aansluitende CV zit…

Share This